Pages

perjantai 24. maaliskuuta 2017

Olla oma itsensä- how to be a body positive?

Monnatreenaa- blogissa oli otsikon asiasta kirjoitus ja keskiviikkona Inhimillinen tekijä- ohjelmassa puhuttiin siitä, että miksi naisen ulkonäkö on niin merkitsevä asia tässä yhteiskunnassa.

Kaksi haastateltavaa kertoivat pitkästä jojoilu-dieetti-historiastaan ja myös siitä, kun havahtuivat lopulta siihen, miten typerää ja tuhoisaa se oli. Ohjelmassa avattiin myös tyypillisiä "lihavalla ei ole itsekuria, miten se töissäkään pärjäisi", "lihavuus altistaa sairauksille ja rasittaa kansantaloutta", "lihava ei jaksa kävellä"- mantroja joista puhutaan paljon. Ja niistä kommenteista, mitä lihaville sanotaan. Aina vakio "sinulla on kauniit kasvot" tai "ole kiitollinen että edes joku huoli sinut".

Puhuttiin naistenlehdistä, jotka sisältävät jatkuvasti pinnallisia laihdutusvinkkejä ja lopulta myös siitä, mitä pitkän linjan jojoilu tekee elimistön hormonitoiminnalle ja energiatasapainolle.
Puhuttiin myös siitä, että suomessa laihtuminen ei ole tiedon puutteesta kiinni, itsekurilla saa aikaan lähinnä jojoilua ja pahimmassa tapauksessa syömishäiriön.

Että mistä se loppujen lopuksi on kiinni ja eikö voisi elää elämäänsä ilman laihduttamiskierrettä. Kuinka paljon siihen laihduttamiseen menee energiaa, sekä elimistön että ajatuksen tasolla. Oletko tyytyväinen 80-vuotiaana, että käytit puolet elämästäsi (jotkut enemmänkin koska laihduttaminen alkaa yhä nuorempana) laihduttamiseen, kalorien laskemiseen, itsevihaan joka kerta astuessa puntarille, makkaroita puristellessa?

Että mitä tämä fitness-kulttuuri antaa nuorille tytöille, jotka juuri aikuisiän kynnyksellä ihmettelevät omaa muuttuvaa vartaloaan. Entäpä some, instagram pyllistely ja muine kiiltokuvakuvineen?

Iso osa suomalaisista on ylipainoisia, joten jotain vikaa terveydenhuollossakin on, usein potilas tietää laihduttamisesta enemmän kuin sitä kehottava lääkäri. Puhuttiin myös siitä, että voiko lihava olla esimerkiksi jossain ammatissa yksinkertaisesti epäuskottava, kuten vaikkapa lääkärinä tai vaikkapa jumppamaikkana? Miten vaikea on saada oikeanlaista kunnollista apua lihavuuteen?

Kuinka moni tunnistaa olevansa tässä jojoilukierteessä ja ajattelevansa lihavista pahaa?

Olen jonkun verran seurannut Instagramissa amerikkalaisia "bodypositive"-liikkeen feministejä edustajia. Aluksi se oli lähinnä stalkkausta ja ihmettelyä, että miksi noin isot ihmiset (kyseiset naiset ovat todellakin isoja, ei mitään 70-80 kiloisia) pukeutuvat noin provosoivasti (siis vartalomyötäisiin ja paljastaviin vaatteisiin) ja miksi niiden täytyy nimenomaan tuoda esille ja esitellä kaikki makkarat ja selluliitit. Yleensähän lihava etsii "istuvia" ja "vartaloa imartelevia" vaatteita. Mietin jopa hiljaa päässäni, että miten noi kehtaa.

Sitten rupesin vasta lukemaan ja kuuntelemaan, mitä näillä naisilla on sanottavana. Kyse ei ole siitä, että jokaisen pitää lihava. Ei, kyse ei ole siitäkään, että lihava olisi jotenkin parempi tai tasa-arvoisempi. Kyse on eniten siitä, että ihmisellä on oikeus olla minkälainen haluaa ja se on jokaisen ikioma oikeus eikä kenenkään pidä sitä kiistää. Se on ihan perusoikeus myös pukeutua miten haluaa ja olla minkälainen haluaa. Lihava voi nauttia ruumistaan ja sen toiminnoista ihan yhtä lailla kuin laihakin. Lihava voi elää terveellistä ja hyvää elämää siinä kuin kuka tahansa muukin.

Nämä on tosi vaikeita asioita. Minunkin, pitkän linjan kroppaongelmaisena, on ollut vaikea hyväksyä itseäni ja tietyllä tavalla sen hyväksynnän työntäminen kaiken laihdutusjutun taakse piiloon, on tuonut kai jonkunlaista turvaakin. Kuten Inhimillisessä tekijässä puhunut sanoi, maailma on kaoottinen paikka ja usein oma kroppa on oikeastaan ainoa asia, mihin elämässä voi kunnolla vaikuttaa. Vanhemmuuttakin ohjelmassa sivuttiin ja siinä hyvä mieleeni jäänyt kommentti oli, että ei siitä ole mitään iloa miten opettaa lapselle tervettä ja hyvää itsetuntoa, jos itse kohtelee omaa itseänsä huonosti. Niin....

Mitä jos sitä vaan pyrkisi opettelemaan rakastamaan omaa itseään? Hoitaisi ne itsetuntoasiat, jotka siellä taustalla kuitenkin pyörii, pois ja hakisi apua niihin ongelmiin mihin laihdutus on johtanut?

Seuraavan kerran kirjoitan siitä, mihin se laihdutus ja jojoilu voi pahimmillaan johtaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentointi on tervetullutta - risut ja ruusut. Kiitos!