Pages

torstai 17. maaliskuuta 2016

Reko-ruokapiiristä kokemuksia

Sopivasti ny kipeänä saa hyvän tekosyyn maata sohvalla ja (mäss... Ups, eikä!) ja blogata teille tärkeästä aiheesta.

Jokainen meistä on varmaan joskus kuullut ruokapiireistä, joihin joku tuttu tai tutuntuttu kuuluu, mutta josta ei meinaa millään löytää tietoa mistään ja sitten saattaa jossain sivulauseessa kuullakin ettei niihin piireihin haluta enempää osallistujia. Ruokapiirien toiminta kun periaatteessa on perustunut vapaaehtoistyöhön ja siihen nyt nykypäivänä ei löydy muutenkaan innokkaita niin kaikki lopulta kaatunut muutamien niskoille. Itsekin joskus kymmenisen vuotta sitten etsiskelin täältä Varsinais-Suomesta ruokapiiriä ja joku yliopisto-opiskelijoiden ylläpitämä löytyi mutta koskaan en onnistunut siihen liittymään.

Kunnes....

Tänne eteläiseen(keskiseen) Suomeen rantautui Vaahteramäen Munaeggspress eli toisinsanoen Munataksi. Friidakanat (free range rotu joka saa olla ulkona vuoden ympäri halutessaan) munivat mielettömän hyviä munia ja omalle paikkakunnalle järjestyy kuljetus kerran kuussa (ainakin tänne). Toki niitä munia saa hakea sieltä Someron suunnaltakin ja huhut kertovat, että saattaa päästä katsomaan kanojakin.

Meillä on syöty friidoja niin pitkään kun muistan. Muistini on lyhyt eli viime keväästä varmaankin. 30 munan kenno on 7 euroa, eli kalliimpia kuin kaupassa perusmunat, mutta näissä on vissi ero. Munia syödään meillä nykyään aika paljon ja nuorimmainen ei muita munia ole koko elämänsä aikan maistanut.

No, mutta ajat muuttuu ja yhtäkkiä luin että täällä Varsinais-Suomessa on tuolla maaseudulla käynnistynyt tämmöinen Reko-ruokapiiri. Seurasin sitä kiinnostuneena ja vuoden päästä sitten Turkuunkin tuli ensimmäinen oma Reko. Sitten tuli toinen. Sitten alkoi tupsahdella tänne Turun lähikuntiinkin. Rekon idea on Facebookissa toimiva ryhmä, eli ilman facea et pääse katsomaan tuottajien tarjontaa etkä varaamaan tuotteita. Minunkin Facebook-lakko on pakosta vähän joustanut tässä. Tuottajat ilmoittavat aina seuraavan jakelun lähestyessä, että mitä heillä on tarjottavaa ja mihin hintaan. Siellä facesta sitten varaat kommentoimalla heidän ilmoitukseen. Jakopäivänä ilmestyt paikan päälle rahat kourassa. Kuten mä eilen luvista päätellen. Tarjonta on vaihtelevaa, nyt pääsiäisen lähestyessä näytti sitä lammasta olevan tosi paljon. Oli myös kalaa, hilloja, hunajaa, munia, rieskoja ja ruisleipiä, näkkäreitä, perunaa Mä oikeastaan olin menossa hakemaan muniani, koska unohdin edellisenä munataksin jakopäivänä hakea, mutta myös halusin lapsille hunajaa (puuroon), rieskoja (sulavat suussa) ja maistaa tuota siemennäkkileipää.

Tarjonta varmasti lisääntyy pikkuhiljaa ja tietysti satokaudella myös juurekset ovat suuremmassa osassa.

Hinnoista en osaa sanoa oikein mitään, ei ne järin edullisilta tuntuneet verrattuna kauppaan joka vetää katteenkin välistä, mutta en ole asiaan yhtään perehtynyt. Onko teillä lukijoilla kokemuksia? Aion jatkossakin käyttää ruokapiiriä, mutta tottakai juoksevat ostokset hoidan kaupasta.

 

1 kommentti:

  1. Mä olen viime kesästä asti ollut mukana ja tykkään hurjasti. Kananmunat, jauhot, leseet ja hiutaleet ainoastaan sieltä, satokaudella kaikki juurekset & kasvikset, lihat ym! Esim. luomukanaa on tullut ostettua ja onhan se ihan eri juttu. En ole kauheasti vertaillut hintaa: luomu ja lähiruoka on mulle tärkeää ja se, että tuottaja saisi niistä myös riittävän korvauksen.

    Jolina

    VastaaPoista

Kaikki kommentointi on tervetullutta - risut ja ruusut. Kiitos!