Pages

maanantai 28. maaliskuuta 2016

Maidontuotannosta

Oltiin lasten kanssa viime viikolla yhdellä paikallisella luomutilalla tutustumassa keväällä syntyneisiin vasikoihin, tuorein tapaus oli 2 tuntia vanha joka tässä kuvassa makoileekin. Hän on sonnivasikka. Hänen arvonsa on lihankasvattajalle myytäessä reilu satanen. Monessa maassa hänet tapetaan samantien sukupuolensa vuoksi. Syntymänsä jälkeen hän saa olla emonsa kanssa 3-5 päivää jonka jälkeen hänet vieroitetaan ja erotetaan emostaan.

Emo on maitolehmänä lähes koko raskauden ajan, 2 kk ennen synnytystä pääsee äitityslomalle eli maidontuotanto ajetaan alas. Sitten vasikan vieroituksen jälkeen pian emo jatkaa maidontuottamista. Vasikalle kuuluvasta ternimaidosta iso osa myydään ihmisille, siitä maksetaan paljon, koska se on Superfoodia!

Tämä on luomutila, joten vielä pehmeät arvot.

En edes viitsisi verrata ihmiseen, joka täysimettää jälkeläisiään (suositus) 6 kk. Toisaalta vasikka nousee jaloilleen parin tunnin ikäisenä ihmisen noustessa vuoden ikäisenä. Biologiaa opiskelleet tietävät, tietenkin, että lajityypilliset erot lisääntymisessä ja jälkeläisten huolehtimisessa ovat valtavat. Silti minusta ei tuntunut oikealta vasikan vieroittaminen noin varhaisessa vaiheessa ihmisten hyväksi. Tietenkään ei voi verrata eläintä ihmiseen, mutta lajityypillisesti lehmä imettää vasikkaansa useiden kuukausien ajan (Lähde) ja vieroittaa vähitellen.

Sain keskustella tilan isännän kanssa ja vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiini. Tilalla on monta asiaa hienosti, lehmät pääsee liikkumaan vapaasti mikä on tosi tärkeää. 30 prosenttia lehmistä ei pääse liikkumaan ollenkaan. Lypsyhommat oli automatisoitu hienosti ja lehmät näytti tosi hyvinvoivilta. Paikalla oli tosi paljon lapsiperheitä, joka onkin musta tärkeää että nähdään tätäkin todellisuutta. Ja oli mukava kuulla tarinoita lehmistä, niiden käytöksestä ja voinnista.

Sitten ne omat ajatukset. Kyse on elinkeinosta ja isojen ravintoketjujen halpuuttaminen osuu juuri pahiten näihin tuottajiin. Meillä menee tosi vähän maitoa perheessä, ehkä pari litraa viikossa, joten sen vaihtaminen luomuun ei ole iso ongelma. Siirtyessämme Lidlin asiakkaaksi vaan ei luomuvaihtoehtoa ollut, joten se täytyy hakea erikseen toisesta kaupasta. En tiedä, juodaanko nykyään paljon maitoa edelleen, vai meneekö se enemmän noihin maitorahkoihin ja muihin jalostettuihin tuotteisiin, mutta kyllähän maidon kysyntä on ainakin kohtalaista.

Tämä tehotuotanto on mulle yhä vaikeampi asia, mitä vanhemmaksi tulen. Ruoka on Suomessa muutenkin todella kallista ja luomu/tilalta ostettu ruoka on vielä kalliimpaa. Maailma on muuttunut tosi paljon mun elämäni aikana. Ihmisten lihan syöminen (varsinkin karppausbuumit yms.) on ihan järjetöntä ja siinä mennään koko ajan eläinten hyvinvoinnin kustannuksella. Kun kehitysmaat pääsevät kehityksen piiriin, sama tapahtuu siellä. Ruoka ei ole enää välttämättä pelkkä ravinto, vaan se on hifistelyä, dieettaamista, elintason näyttämistä, gurmeeravintoloita, telkkariohjelmia, joillekin varmaan elintapa.

Ja kaikki koska raha! Koska eu-säännökset, kaupungistuminen, väestönkasvu, THL:n ravitsemussuositukset ja niiden kritiikki, ihmisten elintasosairaudet ja monta monta muuta asiaa. Asioilta on niin helppo ummistaa silmänsä tai olla vaan ajattelematta. Onneksi pikkuhiljaa alkaa taas yleistymään juurikin aikaisemmin kertomani Reko-piirit ja on helpompi päästä taas lähemmäs tuottajaa.

En tiedä kuinka paljon te näitä asioita mietitte, mutta koska laihdutusblogin liittyy myös ravintoon ja mun opinnot ne vasta liittyykin, niin joskus saatan näistä asioista kirjoittaa enemmänkin. Kirjoitan nyt vain yhdestä näkökulmasta, tottakai mä ymmärrän että keskot sun muut työllistää ihan valtavasti yms. Mua nyt vaan mietitytti tämä asia.

Loppukaneettina tietenkin: asiat on monessa paikassa vielä huonommin.

Brasilialainen naudanliha

Belgian sininen ei pysty synnyttämään

 

 

2 kommenttia:

  1. Tämä on juuri se ongelma "luomu"-tilojen suhteen. Onko se luomua, jos vasikan annetaan olla emonsa kanssa vain korkeintaan 5 päivää, kun "ei luomussa" vasikka vieroitetaan emostaan heti? Tapaamani luomukasvattajat sanoivat, että on kaksin verroin raskaampaa vieroittaa vasilla emästään noiden muutamien päivien jälkeen kuin heti... Joten aidot luonnonsuojelijat välttävät kaikkia maitotuotteita.

    VastaaPoista
  2. Niinpä. Molemmat on väärin. Kyllä vasikka sais edes kuukauden olla emänsä kanssa. Vaikka lehmä on lehmä, niin kyllä se koville ottaa synnyttää vasikka joka sitten parin päivän päästä viedään pois kun itse tyyliin on vasta tajunnut tapahtuneen... En ole koskaan ollut luonnonsuojelija (tai eläintensuojelija), mutta iän myötä monet eettiset asiat nousee jatkuvasti pinnalle. Tuskinpa palaan maidon juojaksi enää koskaan. Varmaan seuraavaksi pitää tutustua naudanlihan tuotantoon...possutilalla olenkin käynyt:)

    VastaaPoista

Kaikki kommentointi on tervetullutta - risut ja ruusut. Kiitos!