Pages

perjantai 23. tammikuuta 2015

Raskausdiabeetikon ruokavaliosta

Raskausdiabeteksen (ja kakkostyypin diabeteksen) hoidosta ruokavaliolla löytyy netistä tosi paljon juttua. Valitettavasti kuitenkin asia on niin, että jokaisen diabeetikon kroppa reagoi eri tavalla eri juttuihin ja eri aineet herkistää eri tavalla. Mun kohdallani ongelmat on olleet eniten aamun paastoarvot ja se aamupalan jälkeiset arvot plus se, että näillä viikoilla kroppa koko ajan on herkempi ja herkempi (ja ruokavalio tiukentunut). Mitään suurempaa kikkailua mulla ei kuitenkaan ole ollut, eli ihan perusjutuilla mennään.

Mulla oli alusta asti selvää, että ruokavaliohoidon ohella joudun syömään metformin-lääkitystä nimenomaan noiden aamupaastojen vuoksi. Päivällä saan ruokavaliolla pysymään arvot hienosti kurissa. Mutta minkälainen se mun ruokavalioni sitten onkaan? Tässä on parilta päivältä esimerkki.

Aamupala: rahka/luonnonjugu + mehukeitto + mustikka + proteiinjauhe smoothie
Lounas: kanasalaatti  ja viipale realia
Välipala: Skyr-rahka, appelsiini
Päivällinen:  Höyrytetyt vihannekset ja kanafilee


Aamupala: munakas pekonilla
Lounas: lohisalaatti
Välipala Skyr, real siivu
Päivällinen: paistettu kaali ja kanafilee
Iltapala: turkkilainen jogu mustikoilla, keitetty kananmuna

Ruokajuomana mulla on vesi ja tämän lisäksi saatan napostella jokusen hedelmän (appelsiini, omena...) pitkin päivää.

Joskus iltapala jää syömättä. Jos päivällinen on liian myöhään, niin en voi enää illalla syödä mitään, koska sokerit (jotka tuntuvat olevan koko yön sitten koholla). Jos pistäisin (ateria)insuliinia, voisin syödä paljon rennommin, mutta toisaalta kun olen jo vuosikausia syönyt aika tiukasti niin eipä täm kovin pahalta tunnu. Epäilemättä synnytyksen jälken varmasti muutama karkkipussi ja suklaalevy menee, mutta en usko ruotuun palaamisen olevan mikään ongelma. En ole kalorimääriä arvioinut ollenkaan, mutta ne varmaankin jää tosi vajaiksi koska paino ei ole noussut pitkään aikaan. Yritän kompensoida kuitenkin karppityylisesti reilulla rasvankäytöllä vähän tuota kalorivajetta (ja että vauvan aivot saa rakennusaineita) eli en karsasta vaikkapa kermavaahtoa ollenkaan, voin reilustikin sitä lisätä maitorahkan kanssa.

Jos nyt jostain syystä sattuisi suuhun uppoamaan croissantti tai, kuten eilen, mutakakun pala miehen duunin vakinaistamisen kunniaksi, niin pidän kyllä huolen siitä että liikun sitten siihen perään edes hieman koska se tehostaa verensokerin laskua. Ja jos jostain syystä en pääse liikkumaan, en ota siitä stressiä koska yksittäinen verensokeripiikki ei vauvalle vielä hallaa tee.

2 kommenttia:

  1. Mä olin radi-diagnoosista niin kauhuissani, että söin tismalleen neuvolan ohjeiden mukaan. Eli joka aterialla näkkäriä, maitotuotteita+marjoja ei ikinä samalla aterialla jne. En saanut sokeriarvoja lähellekään rajoja. Kun laskettu aika oli ylitetty olin jo niin kiukkunen kaikesta hikoilusta ym. että saatoin syödä välillä jätskiäkin. Synnytyksen jälkeen palasin entiseen ruokavalioon. Raskauskiloja on jäljellä vielä pari, ja tämä on ihan omaa syytä :/

    VastaaPoista
  2. Sepä se Malla. Mullakin meni edellisen muksun kanssa noin, mutta radi yleensä pahenee myöhemmissä raskauksissa ja näköjään mulla on nyt paljon pahempi mitä aikaisemmin. Mullahan käynnistettiin ja meillä käynnistetään jos on lääkkeet siinä radissa mukana. Tosi tylsä juttu on, mutta ylipaino ja ikähän tässä on osasyynä:(

    VastaaPoista

Kaikki kommentointi on tervetullutta - risut ja ruusut. Kiitos!