Pages

tiistai 27. elokuuta 2013

Pätkäpaasto

Otsikon aihe on nyt naistenlehdissä ja terveyslehdissä ollut viime aikoina kuuma puheenaihe. Miten on?

Onhan se totta, että ihminen on alunperin metsässä/savannilla/ties missä eläessään joutunut kokemaan nälkää ja paastokausia ja sitten taas toisaalta on ollut yltäkylläisyyttä kun on saatu puhveli kiinni ja teurastettua. Sanotaan, että se on ihmiskropalle luontevaa että ravintoa välillä saa ja välillä ei saa. No eilen luin sitten kotiini tulleesta luontaistuotemainoslehdestä "Life" artikkelin, jossa puhuttiin tämmöisestä pätkäpaastoajasta joka syö vasta päivällisen ekana ruokana päivässä. Ja paastoaa näin useita päiviä viikossa. Muina päivinä syö sitten normaalisti.

Hieman pisti mietityttämään. Patrik Borg ja monet muutkin ovat vuosikymmenet puhuneet säännöllisten ruokailuaikojen tärkeydestä painonhallinnassa. Itse olen varmaan ainakin 10 vuotta pätkäpaastonnut jättämällä aamupalan ja lounaan syömättä (tai ainakin lounaan) joka on johtanut kerta toisensa jälkeen - lihomiseen. Koska, hassua kyllä, aamupaastoaminen on johtanut hillittömään syömiseen illalla.

Pätkäpaaston ohjeissa sanotaan kuitenkin, että paaston ulkopuolella syöt terveellisesti ja normaalisti. Eli mitä se nyt sitten tarkoittaa? Kuinka moni pystyy vetämäään 12 tunnin paaston ja sitten jatkamaan normaalia ja terveellistä syömistä (varsinkin jos on dieetillä). Vai onko pätkäpaasto tarkoitettu ei-painonhallintaan. Ehkä minulle ei ole selvinnyt vielä sekään.

Kertokaas hei, mitä mieltä te olette ja mitä ylipäätänsä tiedätte tästä uudesta suuntauksesta!

4 kommenttia:

 1. En ole sen enempää aiheeseen perehtynyt, mitä nyt iltapäivälehdistä vähän lukenut, mutta tämä Patrick Borgin kirjoitus nälkävelasta on mielestäni hyvä ja omakohtaistakin kokemusta on :) http://patrikborg.blogspot.fi/2012/12/nalkavelka.html

  VastaaPoista
 2. Tuota minäkin olen pitkään pohtinut mutta noissa pätkäpaastojutuissa puhutaan ihan päinvastaista. Kuinka helppoa painonhallinta on jne. Vähän mietin kyllä, että ajetaanko siinä oikeasti ihmisiä syömishäiriöön vai onko siinö sittenkin joku juju.

  VastaaPoista
 3. Itse olen sitä mieltä, että näitä dieettivillityksiä tulee ja menee. Tämä lienee taas yksi surullisenkuuluisa esimerkki siitä, miten suurimman osan ihmisistä EI TULISI PAINOA HALLITA, sillä se väistämättä päätyy katastrofiin ennemmin tai myöhemmin. Luolamiesaikoina paastoajat olivat pakollisia, sillä ravintoa yksinkertaisesti ei ollut saatavilla. Se ei sinänsä ollut siis mikään "luonnollinen tila" vaan pakon sanelemaa. Kyllä ihmisen geenistö on ohjelmoitu täyttämään energiavarantoja ihan säännöllisesti (vrt. nälkävelka), jos vain mahdollista. Koska nykymaailmassa paasto ei tarjoudu pakon sanelemana, vaan se täytyy tehdä keinotekoisesti, on mielestäni nykyihmisellä yltäkylläisyyden ympäröimässä maailmassa (puhun nyt toki tästä meidän käsittämästämme yhteiskunnasta) täysin järjenvastaista koittaa moista suuntausta. Suurin osa ihmisistä sortunee jollakin tapaa ahmimaan tai syömään yli varojen paastojen jälkeen, ainakin pitkällä aikavälillä. Syömättä jättäminen ei tee kuin hallaa, kun miettii esim. mitä sellaiset päivät tekee jaksamiselle vaikka ja ihan sokeritasapainolle, ja sitä kautta mielialalle. Jokainen toki syököön miten kuten haluaa, mutta itse en usko pätkän vertaa pätkäpaastoon.

  VastaaPoista
 4. Itse olen sitä mieltä, että näitä dieettivillityksiä tulee ja menee. Tämä lienee taas yksi surullisenkuuluisa esimerkki siitä, miten suurimman osan ihmisistä EI TULISI PAINOA HALLITA, sillä se väistämättä päätyy katastrofiin ennemmin tai myöhemmin. Luolamiesaikoina paastoajat olivat pakollisia, sillä ravintoa yksinkertaisesti ei ollut saatavilla. Se ei sinänsä ollut siis mikään "luonnollinen tila" vaan pakon sanelemaa. Kyllä ihmisen geenistö on ohjelmoitu täyttämään energiavarantoja ihan säännöllisesti (vrt. nälkävelka), jos vain mahdollista. Koska nykymaailmassa paasto ei tarjoudu pakon sanelemana, vaan se täytyy tehdä keinotekoisesti, on mielestäni nykyihmisellä yltäkylläisyyden ympäröimässä maailmassa (puhun nyt toki tästä meidän käsittämästämme yhteiskunnasta) täysin järjenvastaista koittaa moista suuntausta. Suurin osa ihmisistä sortunee jollakin tapaa ahmimaan tai syömään yli varojen paastojen jälkeen, ainakin pitkällä aikavälillä. Syömättä jättäminen ei tee kuin hallaa, kun miettii esim. mitä sellaiset päivät tekee jaksamiselle vaikka ja ihan sokeritasapainolle, ja sitä kautta mielialalle. Jokainen toki syököön miten kuten haluaa, mutta itse en usko pätkän vertaa pätkäpaastoon.

  VastaaPoista

Kaikki kommentointi on tervetullutta - risut ja ruusut. Kiitos!