Pages

maanantai 27. toukokuuta 2013

Jäätelö, oi jäätelö...

Kesän tultua on taas pakastimeen ilmestynyt jäätelöä. Pikkulapsiperheessä on hyvä olla noita perustikkujtelöitä aina pakkasess kun ei tiedä koskaan kuka tulee kylään. Ongelmana on tietysti minä (perheen mies vetää niitä myös 4 kerralla mut 191 cm saa syödä nii jonkun verran et missään näkyy) joka käyn pakkasen ovea availemassa heti kun tylsistyttää, väsyttää, tekee jotain mieli, ei tee mitään mieli, on nälkä/jano/mitä tahansa.

Miten selvitä kesästä ilman jäätelö-övereitä! Nyt kaipaan vinkkejä ja tsemppausta? Mikä jätski olis terveellisin/kevyin? Mehuistä en juurikaan piittaa...

7 kommenttia:

 1. Omasta mielestä ei oo paha kun pingviinin kuningatar tuutissa 150 kcal. En tiiä susta paljo saa olla :D

  VastaaPoista
 2. Apua syömishäiriöön
  http://oafinland.comlu.com/

  VastaaPoista
 3. No noi on noita eskimoita, joten ei niin paha tilanne. Jäätelö vaan tuntuu maistuvan aina kesällä. Talvella ei ole ollenkaan samaa ongelmaa.

  OA, kiitos mutta apu on väärässä kaupungissa ja luulenpa että nykyisellä elämäntaparemontilla pääsen tästä syömishäiriöstä lopullisesti eroon - tai toivon ainakin.

  VastaaPoista
 4. Miksi tietyt jäätelöt olisivat kiellettyjä? Jos syö joskus Magnumin tai minkä tahansa muun ihanan jäätelöherkun, kenenkään painonhallinta ei siihen kaadu. Jos sinulla on ahmimistaipumusta, ei kotona yksinkertaisesti voi pitää jäätelövarastoa lasten, vieraiden tai minkään muunkaan takia. Kyllä niin lapsille kuin vieraillekin voi hankkia sitten varta vasten jäätelöherkkuja. Herkkuvarastojen olemassaolo ahmimishäiriöiselle on hiukan sama kuin pitäisi koria kaljaa toipuvan alkoholistin kotona. Houkutus toipumisvaiheessa valitettavasti yleensä on liian suuri ja laukaisee holtittoman syömisen, vaikka miten ei haluaisi.

  Herkkuja ei silti missään nimessä pitäisi kieltää ruokavaliosta, vaan mielestäni ahmimishäiriöiselle tärkeintä olisi opetella täsmäsyömään siten, että mikään ruokalaji ei ole kielletty, vaan kaikkea opetellaan syömään sopivissa määrissä siten, että kylläisyys-nälkäisyys-signaalit korjaantuvat ajan kanssa. Siihen menee usein vuosia, jonka vuoksi harva kykenee pitkäjänteiseen ruokavalion korjaamiseen ilman apua, kun kyse on syömishäiriöoireilusta. Kieltäytymiskuurit, kuten juuri tällaiset Jutan dieetit ym., ovat ahmimishäiriöiselle selkeästi "helpompia" kuin kohtuuden opetteleminen. Tuloksia tulee ja on selkeät rajat siitä, mitä saa syödä. Se valitettavasti ei opeta muuhun kuin siihen, että himo kiellettyä kohtaan nousee vielä suuremmaksi ja ahmimishäiriöisen kohdalla tämä on erittäin tuhoisaa. Kieltäytymiskuureilla tulokset kaatuvat jossakin vaiheessa omaan mahdottomuuteensa, se on aivan varma asia. Eri asia sitten tällaiset fitness-tyypit tai muut, joiden ruokavalio nyt on oman lajinsa takia poikkeuksellinen ja "vinksallaan". On väärä luulo, että alun tiukkuudesta oppisi jotakin. Yleensä ahmintaan taipuvainen ei kykene siirtymään höllempään ruokavalioon asteittain vaan alun tiukka kuuri kostautuu ja tulokset menetetään nopeasti.

  Mitä jos katsoisit tätä paino- ja syömisasiaa ihan eri kantilta, ennemmin kohtuudella sallimisen kuin rajaamisen kautta? Kevytjäätelöt tuskin sinun himoasi tyydyttävät, mutta kohtuuteen opetteleminen sen tekee pitemmällä tähtäimellä.

  Suosittelen Patrik Borgin blogia. Siinä selkeitä ajatuksia syömishäiriöistä toipumiseen. Kikka kolmosia ja kiertoreittejä ei oikein ole.

  VastaaPoista
 5. No en minä nyt tarkoitanut että mä niitä jäätelöitä sairaaloisesti ahmin.. vaan että ne noin ylipäätänsä maistuu mulle vähän liian usein kun nyt ovat vaan makeita ja kuumalla säällä hyviä.

  Tämä Jutan "dieetti" ei ole mulle mikään kieltäytymiskuuri, vaikka aluksi luulinkin niin. Minähän en tätä nyt ihan kirjaimellisesti edes noudata. Yllättävän hyvin tämä on mennyt ja olen tosiaan syönyt välillä jäätelöä ja suklaata tuntematta suurempaa huonommuutta. Minullahan on kyse elämäntaparemontista eikä mistään kuurista, minkä varmaan blogiani jo jonkun aikaa seuranneena tiedätkin. Tai sitten et ole ymmärtänyt kirjoituksiani? "Kuuri" tässäkin tapauksessa tähtää säännölliseen syömiseen ja monipuolisiin aterioihin joihin ihan samalla tavalla Patrikinkin opit tähtäävät.

  Borgin kirjoja olen lukenut ja blogiakin seurannut jo hyvin pitkään. Mä yritin myös sitä "rentoa" syömistä muutama vuosi sitten mutta ei se kyllä ihan niin helposti toiminut ja nyt ymmärränkin jo aika hyvin, että miksi.

  No, ehkä niitä jäätelöitä täytyy silloin tällöin sit vaan syödä. Ostan niin pienikokoisia (niitä Lidlin taskukokoa), ettei tule paha mieli vaikka söisi kaksikin.

  VastaaPoista
 6. Mulla on hyvä vinkki! Syö se jätski, katot paljonko siinä on kaloreita, sitten teet sen verran extraliikuntaa että saat poltettua jätskikalorit! ;)

  Jäätelönhimo on näin kesällä itsellenikin tosi paha, jätski vaan on lemppariherkku ja milloinkas se maistuisi parhaimmalta kuin kesällä! Aina yksi tikku on pienempi paha kuin koko paketillinen kerralla :)

  VastaaPoista
 7. Marilyn näin mä taidan tehdäkin. Pienessä tikussa niitä kaloreita niin paljoa ole:D

  VastaaPoista

Kaikki kommentointi on tervetullutta - risut ja ruusut. Kiitos!